Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Injectat cu un lichid letal…

Injectat cu un lichid letal după 20 de ani de aşteptare

Amnesty International a condamnat decizia autorităţilor statului Georgia, SUA, cu privire la executarea deţinutului „death row” Troy Davis.

Troy Davis, în vârsta de 42 de ani, aflându-se în celula condamnaţilor la moarte din anul 1991, a fost executat miercuri prin o injecţie letală în penitenciarul statului Georgia din Jackson în pofidă dubiilor serioase vizavi de condamnarea lui.

În aceeaşi zi, în pofida interdicţiei internaţionale de a executa minori, Iranul a aplicat spânzurarea publică a unui băiat de 17 ani, fiind condamnat de omorârea unui atlet popular; între timp China l-a executat pe un cetăţean al Pakistanului condamnat pentru contrabanda cu droguri, deşi crimele legate de droguri nu constituie „cele mai serioase crime” în vizorul legislaţiei internaţionale.

„Este o zi tristă pentru drepturile omului în toată lumea. Executând aceşti indivizi, ţările respective se îndepărtează de la trendul global de abolirea pedepsei cu moartea”, a spus Guadalupe Marengo, Director Adjunct Amnesty International pentru America.

„Ţările care păstrează pedeapsa cu moartea foarte des îşi apără poziţia, declarând că utilizarea pedepsei cu moartea este în concordanţă cu legislaţia internaţională în domeniul drepturilor omului. Acţiunile lor de ieri flagrant contrazic aceste declaraţii”, a spus ea.

Activiştii Amnesty International au desfăşurat campanii masive împotriva pedepsei cu moartea. În ultimele zile autorităţilor din statul Georgia, SUA li s-au expediat aproape un milion de semnături în susţinerea lui Troy Davis, îndemnând să înlocuiască pedeapsa capitală ce ţine de „vigils” (acţiuni nocturne), fie alte evenimente similare din aproximativ 300 de localităţi în întreagă lumea.

Troy Davis a fost condamnat la moarte în anul 1991 pentru omorul ofiţerului de poliţie Mark Allen Macphail în or. Savannah, statul Georgia, SUA. Cazul împotriva lui s-a bazat în mare parte pe depoziţiile martorilor.

Din momentul finalizării procesului în 1991, şapte din nouă martori cheie şi-au retras sau schimbat declaraţiile, unii din ei invocând presiuni din partea poliţiei.

Adolescentul din Iran Alireza Molla-Soltani a fost spânzurat miercuri dimineaţă în faţa unei gloate mari de oameni în oraşul Karaj.

El a fost condamnat la moarte luna trecută pentru înjunghierea unui atlet popular – Ruhollah Dadashi, în urma conflictului privind accidentul rutier din 17 iulie. Tânărul a spus l-a fost cuprins panica şi l-a înjunghiat pe Ruhollah Dadashi din autoapărare deoarece atletul l-a atacat în întuneric – informaţii din sursele media locale.

Miercuri, în China, Zahid Husain Shah, arestat în anul 2008 pentru contrabanda cu droguri, a fost executat prin injecţie letală.

În aceeaşi, în zi Huntsville, Texas, a fost executat Lawrence Brewer. El a fost condamnat la moarte pentru rolul său în uciderea lui James Byrd, Jr. în iunie 1998.

Amnesty International se opune pedepsei cu moartea în toate cazurile, fără excepţii.

„Pedeapsa cu moartea este un simptom al culturii violenţei, şi nu o soluţie a acesteia”, a spus Guadalupe Marengo.

„Sperăm că execuţiile groaznice de ieri vor stimula membrii Amnesty International şi alţi activişti să continue lupta împotriva pedepsii cu moartea”, a adăugat ea.

În afară de SUA, China şi Iran, campania Amnesty International cu privire la abolirea pedepsei cu moartea se axează şi faţă de Belarus.

Amnesty International conlucrează cu ONG-ul din Belarus „Centrul pentru Drepturile Omului Viasna”– ei apelează către preşedintele Lukaşenko să suspende şi să înlocuiască toate condamnările la moarte existente.

Cel puţin 400 de persoane ar fi fost executate în Belarus după ce ţara şi-a dobândit independenţa în anul 1991.

Peste un an fără execuţii, autorităţile i-au executat pe doi bărbaţi în 2010 şi i-au condamnat pe trei persoane la moarte, în timp ce se presupune că alţi doi bărbaţi au fost executaţi între 14 şi 19 iulie 2011, deşi aceasta nu a fost confirmat oficial.

Belarus este ultimul stat din Europa şi fosta Uniunea Sovietică care mai efectuează execuţii.

„E timpul că SUA, China, Iran şi Belarus să recunoască cât de izolaţi sunt ei în lume”, a spus Guadalupe Marengo.

Comunicat Amnesty